Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Kup sól himalajską różową

Związkiem chemicznym koniecznym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?

Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podkreśla smak potraw. Jakkolwiek nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne dawki (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, żelazo czy magnez, a równocześnie nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, czyli pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]