Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Jeśli szukasz soku z kiszonej kapusty, koniecznie wejdź na superbutelki.pl.

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają również inne, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają w prosty i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego poprawnego działania.

Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający masę związków mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kiszonek to również doskonałe źródło witamin. Warte uwagi jest głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka czy niestrawność. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]