Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie ulega korozji i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do składowania znacznych ilości gotowych preparatów, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wymienione wcześniej cechy powodują, iż zbiorniki ze stali nierdzewnej są też doskonałym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla przemysłu chemicznego.

Zbiorniki fermentacyjne dla branży spożywczej

Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często wykorzystywany w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej głównie dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź drobnoustrojami.