Mają wyjątkowy aromat, wyglądają naprawdę ciekawie, a znaleźć je możemy tylko w jednym mieście na Ziemi. O czym piszemy? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy naszego państwa oraz najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak ogromnym uznaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności zamierzają spróbować właśnie opisywanego smakołyku?
Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?
Tradycja pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż XIII wieku. W annałach pierwszy raz pojawiły się wiek później, kiedy odnotowano, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je jedynie w czasie Wielkiego Postu, ale potem na stołach pojawiały się także w innych porach roku. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał dokument, na mocy którego mieli prawo wypiekać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła 5 wieków później UE, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.
Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki mają kształt okręgu z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią oraz wielkość około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od wieków produkowane są według takiego samego przepisu. Ich określenie oraz wyjątkowy aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi sezamem lub makiem – i piecze.
Kontakt:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]