Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają również inne, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego rodzaju zakwasy i sokiCzytaj więcej →

Dzieci uwielbiają asystować nam w gotowaniu – przynosić i wybierać składniki czy dekorować wypieki. Chcesz rozwijać fascynację Twojej pociechy? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć maluchy w wieku od 6-10 lat.Czytaj więcej →

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który obserwujemy od zeszłego stulecia, artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać licznymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Jednakże razem z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać następstwa dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz częściej poszukująCzytaj więcej →

Przez pewien czas panowało powszechne przekonanie, że kawa nie jest napojem dobrym dla naszego zdrowia, jednak najnowsze doniesienia przeczą tej tezie – coraz częściej pojawiają się informacje o jej prozdrowotnych właściwościach. Jak jest naprawdę? Czy kawa jest zdrowa? Kawa a zdrowie Ostatnie badania na temat właściwości kawy i jej wpływuCzytaj więcej →

Ekspresy z systemem Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w pejzaż polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do smacznych mieszanek kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, że nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta,Czytaj więcej →

Kiszone warzywa są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, sporadycznie wykorzystywany w innych regionach świata. Jednak domowe kiszonki znane są nie tylko w całej Europie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszone przetwory warzywne znane są ze swoich własnościCzytaj więcej →

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziśCzytaj więcej →

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje pragnienie błyskawicznego najedzenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw kiedyś oferowanych z reguły jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśliCzytaj więcej →