Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Dowiedz się, gdzie zamówić domowe przetwory z warzyw.

Kiszone warzywa są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, sporadycznie wykorzystywany w innych regionach świata. Jednak domowe kiszonki znane są nie tylko w całej Europie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszone przetwory warzywne znane są ze swoich własności prozdrowotnych

Badacze historii potwierdzają, że metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich zanurzenie w soli, w solance lub w zlewie z octu, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której się ją zanurza, ogranicza namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Paręset lat wstecz była to najlepsza metoda, by zwiększyć okres zdatności do konsumpcji mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilka miesięcy. W rezultacie przyjęła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kiszonki od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Mają one np. sporo witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z pulpy ziemniaczanej czy owoców dyni.

Poza Polską kiszonki smakują odmiennie

Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany właściwie w większości zakątków świata, również w Kanadzie i w USA, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Lecz pickle są tam bodajże niesłychanie lubianym składnikiem kanapek, hot-dogów oraz burgerów. W naszym kraju prócz ogórka, równie popularne są kiszone buraczki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. rzodkiew, bakłażany oraz owoce (np. jabłka), a czasem nawet śledzie.

Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się podstawą albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby dań narodowych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, bowiem jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek wyprodukowany wedle typowego polskiego przepisu, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w USA.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]