Więcej o ogórkach kiszonych w folii na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszonki są tak samo zdrowe, co pyszne.
Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku albo z innymi dodatkami
Ogórki kwaszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest stosunkowo proste. Używa się do tego dużych glinianych garnków albo beczek z drewna, w których surowe ogórki zalewa się solanką, a następnie zostawia się je na minimum 2 tygodnie w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper i ząbki czosnku, niemniej jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również różnymi przyprawami, np. cząstkami papryki, ziarnami gorczycy lub liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też sporo miejsca w kuchni, aby samemu przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę albo spiżarnię, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w woreczkach foliowych albo w kubełkach z rączką, które bez trudu da się schować w lodówce.
Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
Od stuleci panuje przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie oddziałują na ludzki organizm. Dzieje się tak, bo wraz z kwaszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH jelit oraz korzystnie wpływają na ich florę, usprawniając tym samym procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Ogórki kwaszone są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kcal w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i A, a także niemało składników odżywczych ważnych dla właściwego działania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, cynk i sód. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeśli lubimy kwaśne smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko go wypić lub użyć do zupy ogórkowej, gdyż w czasie kiszenia witaminy przedostają się częściowo do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]