Sprawdź, gdzie zamówić kiszoną kapustę, wejdź na artmankiszonki.pl.
Specyficzny smak kwaszonej kapusty jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i statystyczny Polak dość często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.
Kwaszona kapusta – źródło potrzebnych witamin i składników odżywczych
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że te dwa określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pokarmów. Na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie konieczne minerały czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli w dzisiejszych czasach. A wypada zaakcentować, że w kapuście kiszonej jest mnóstwo substancji istotnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B12, B5, B1). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi magnezu, błonnika pokarmowego czy wapnia. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, z tej przyczyny poleca się jej spożycie osobom na diecie.
Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie powstałyby bez kapusty kiszonej
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako najważniejszy ich składnik. Nieprzetworzoną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulką i marchewką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a rzadziej na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również produkt, który rewelacyjnie komponuje się z pieczarkami oraz mięsem, więc robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek czy pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.
Praktycznie każda babcia posiada własny przepis na kapustę kiszoną, jednakże dzisiaj z rzadka zakwasza się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i dużych opakowaniach bez problemu nabyć można w każdym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]