Barszcz biały i żurek – czy się od siebie czymś różnią?

Sprawdź, gdzie zamówić zakwas na żurek staropolski, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje pragnienie błyskawicznego najedzenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw kiedyś oferowanych z reguły jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal są one stałą pozycją w menu bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są zwyczajowo podawane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Barszcz biały a żurek – co wyróżnia te dania?

Jeśli spyta się Polaka o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to od razu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie widzi podstawowych różnic pomiędzy tymi potrawami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. Lecz to nie wszystko, co różni te zupy, niemniej wypada stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem zdolności kucharza oraz jego osobistych preferencji. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej jarzyn i grzybów. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej skomplikowane, bo w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 rodzaje:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany najczęściej z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.

Nie trzeba przygotować samodzielnie bazy na barszcz biały i żur

Przyrządzanie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W książkach kulinarnych zamieszczono kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli chęć np. na barszcz biały najdzie was znienacka, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których przygotujemy aromatyczny barszcz biały i żurek śląski bądź staropolski.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]